Hjælp fuglene igennem vinteren

hjælp fuglene igennem vinteren

Når nætterne bliver længere og vejret bliver koldere, er det ikke kun os mennesker, der har brug for mere for at holde varmen. De fugle, der ofte besøger vores haver om sommeren, reduceres gradvist i antal gennem hele efteråret og vinteren. Og kun nogle få hårdføre fuglearter bliver hængende vinteren over, og prøver at overleve de hårde temperaturer, som vinteren kan medføre.

Ikke alle fugle klarer det igennem vinteren med livet i behold. Du kan derfor gøre dit til at forbedre fuglenes chancer for at overleve og samtidigt give dig og børnene et hyggeligt projekt, der varer hele vinteren.

Der bliver mindre fugle for hvert år.

En undersøgelse, der for nyligt blev foretaget sammen med 25 Europæiske organisationer for vilde dyr, har fundet ud af at antallet for 60% af fuglearterne i Danmark er faldet i de senere år. Dette kan linkes direkte sammen med af tab af levesteder.

Dette tab af levesteder har også betydet en reduceret bestanddel af fødekilder for fugle. Især vinteren er slem, hvor der er knapt så mange insekter.

Lad børnene passe på fuglene.

Ved at vi hver især tilbyder en lille men regelmæssig madkilde til fuglene om vinteren, vil vi sammen kunne gøre en stor forskel for antallet af fugle i Danmark i fremtiden.

Uanset om du har en have, en terrasse eller kun en altan, er ethvert lille foderbræt og fuglebad en hjælp til den samlede fuglebestand.

Det er samtidigt en oplagt mulighed for at aktivere børnene hver dag. Udover at holde øje med fuglene dagligt, så kan børnene også deltage i pasning/opfyldning af foderbræt og fuglebad.

Fugle er også tørstige.

Husk at fuglene også skal have adgang til vand om vinteren. Mange af de små fuglearter er ikke i stand til at flyve langt efter vand. Og er det en hård vinter, med masser af frost, er der ikke mange muligheder for en lille fugl for at få stillet tørsten.

Sørg derfor for frisk og optøet vand i jeres fuglebad hver dag.

fuglebad i granit

Fuglebad.

Flot fuglebad i granit.

(reklame link)

Der er mange måder at hjælpe fuglene på.

Træer og buske med bær.

Træer og buske med bær er en nem måde at tilbyde foder til fuglene om vinteren på.

Plant en enkelt eller to buske eller træer med bær. Disse buske og træer vil på sigt blive en stor madkilde til jeres fugle om vinteren og om sommeren. Og her kan børnene selvfølgelig hjælpe med at indkøbe og plante de forskellige træer og buske

Fuglene elsker træer og buske som:

 • Hvidtjørn
 • Snebær
 • Bærmispel
 • hyben
 • Benved
 • Berberis
 • Cotoneaster
 • Havtorn
 • Kvæde
 • Vildrose
 • Paradisæble
 • Hassel
 • Hyld
 • Ildtorn
 • Kristtorn
 • Perikon
 • Rønnebær.

Insektvenlige områder i haven.

Der er mangel på insekter om vinteren, så alt hvad I kan gøre for at få dem til at stikke hovedet frem, vil være en hjælp for fuglene.

Ud over at spise insekter selv, bruger mange fugle dem til at fodre deres unger. I kan fremtvinge flere insekter i haven ved, at lave områder med langt græs eller lave en brændestak i det ene hjørne i jeres have.

Redekasser og andre skjul til fugle.

De fleste fugle flyver mod varmere himmelstrøg om vinteren, men dem der bliver tilbage, har brug for ly og læ for en kold vinter.

Størstedelen af de blivende fugle vil selv være i stand til at finde deres eget hjem i løbet af vinteren, men nogle få stykker vil helt sikkert værdsætte en tom redekasse, eller anden form for skjul, som læ i det kolde vintervejr.

I kan lave jeres egen redekasse til fugle eller købe en.

redekasse

Redekasse i træ.

Flot fuglehus i oliebehandlet gran.

(reklame-link)

Foderhuse til fugle.

Et foderhus er ikke kun en god fodringsplads til fuglene om vinteren. Med en god placering giver det også dig og børnene en rig mulighed for at nyde synet af de mange sulte fugle.

Sørg for at placere foderhuset et åbent sted så fuglene kan holde øje med fjender. Hvis I placerer det for tæt på hegn eller buskads, giver I katten og andre rovdyr mulighed for at lave et overraskelsesangreb.

Her kan i også vælge at bygge det selv eller købe det færdigt.

byg selv foderhus

Byg selv foderhus.

Her kan i bygge jeres eget foderhus til fugle.

Det hele er skåret ud. Det skal bare samles og males.

(reklame-link)

foderhus til fugle

Foderhus med tag.

Flot foderhus til fugle, der er lavet af oliebehandlet gran og med tagpap på taget.

(reklame-link)

Foderautomater til fugle.

Der findes mange forskellige slags foderautomater til fugle på markedet. Så det første I skal beslutte jer for er, hvilke slags fugle I ønsker at tiltrække. Vælg en foderautomat der passer til de frø, nødder eller andet foder I ønsker at tilbyde fuglene

Nogle foderautomater kan også købes med beskyttelsesgitter. Det holder de større fugle ude, men lader de små slippe igennem til føden. De fungerer samtidigt også som beskyttelse imod katte og andre rovdyr.

I kan også vælge at fodre alle fuglene ved at købe flere forskellige slags foderautomater.

foderautomat til fugle

Foderautomater til fugle.

Find den helt perfekte foderautomat til fugle herunder.

(reklame-link)


Frø og nødder til fugle.

Hele nødder eller blandinger med nødder og frø er velegnede til vinteren, da de giver en varig madkilde.

Sorte solsikkefrø har et højt olieindhold, mens jordnødder er en fantastisk fedtkilde.

Hvis I ikke ønsker ekstra rod i haven, er afskårne solsikkehoveder et godt valg. Dem kan I plante året før og nyde hele sommeren. Når efteråret så nærmer sig, skærer I hovederne af og gemmer dem til vinter.

Fedtkugler til fugle.

Fedtkugler er det perfekte valg i vintermånederne, da de er en fantastisk kilde til mad af høj kvalitet.

I kan købe dem færdiglavede, eller I kan lave dem selv. Lav selv fuglekugler her

Køber I dem færdiglavede, anbefaler vi at I fjerner det plastiknet, der er omkring kuglerne. Det er til mere skade end gavn, og mange fugle har måttet lade livet efter at være blevet viklet ind i dette.

Jeres indsats bliver belønnet.

Hvis I gør en eller flere af disse ting for at hjælpe fuglene denne vinter, vil I helt sikkert blive belønnet årene efter.

I vil i fremtiden få flere fugle i haven, men I vil også få færre irriterende insekter om sommeren, da jeres nye fuglevenner vil gøre et stort indhug i bestanden af insekter.

Tidligere artikelFrankensteins laboratorium
Næste artikelJulemand puslespil