Fastelavnstønder til børn

Fastelavnstønder til børn

Fastelavn er en af de sjoveste og mest farverige traditioner i Danmark, og ingen fastelavnsfest er komplet uden den berømte fastelavnstønde. Fastelavn er et absolut højdepunkt for børn, hvor de får mulighed for at rasle penge, samt slå på en tønde, der er pyntet med farverige dekorationer og fyldt med søde overraskelser.

I dette indlæg vil vi kigge nærmere på historien bag fastelavnstønden og komme med nogle gode råd til, hvordan man gør tøndeslagningen til en sikker og mindeværdig oplevelse for børnene, samt finder den bedste fastelavnstønde til børn.

Historien om fastelavnstønden.

Fastelavn har sine rødder i en gammel hedensk forårsfest, der oprindeligt var det en fest, som bød foråret velkommen med både mad, drikke og forskellige lege, heriblandt tøndeslagning.

Fejringen, som historisk markerer starten på fasten før påske, har rødder langt tilbage i tiden, og faktisk låner den lidt fra flere kulturer, som har haft indflydelse på Europas historie. Oprindeligt var fastelavn en katolsk tradition, men som tiden gik, og Danmark blev mere protestantisk, ændrede fejringen også karakter.

I gamle dage troede man, at hvis man slog på tønden, der indeholdt en levende sort kat, at så kunne man skræmme onde ånder væk. Det med katten er vi heldigvis gået væk fra, og fastelavn er i dag mere en tradition for børnenes skyld. Men katten spiller stadig en lille rolle. Det er derfor, du altid kan se en kat på fastelavnstønden.

Den moderne fastelavnstønde fest

Fastelavnstønder til børn er ofte fremstillet af pap eller tyndt træ, og i stedet for levende indhold som i gamle dage er den fyldt med konfetti, frugt eller småt legetøj. Idéen er nu at slå på tønden for at finde frem til de gemte godter. Det handler også om at få slået bundet ud af tønden og slå den sidste bjælke ned, så man kan blive kronet til kattekonge og kattedronning.

Sådan holder du den perfekte fastelavn for børn.

Når man skal holde fastelavn for børn, er det vigtigt at fokusere på sikkerhed og sjov. Her er et par tips til, hvordan du gør det:

– Hvis der er små børn med, så vælg en pap-tønde frem for træ for nemmere at kunne slå den stykker.
– Pynt tønden med lystige farver og motiver som børnene kan genkende og glæde sig over.
– Undgå skarpe objekter eller små dele som fyld, især hvis små børn skal lege med.
– Sørg for at fastgøre tønden sikkert, så alle kan slå til den uden risiko for skader.
– Beslut på forhånd en sikker afstand for tilskuerne, så ingen kommer til skade ved et fejlsving.

Når alt er klar, samler børnene sig omkring tønden. Et efter et skal de med en fastelavnskølle forsøge at slå tønden ned. Dette fortsætter til en heldig vinder med et velplaceret slag får gjort en ende på tøndens “liv” og godter flyver ud til stor glæde for alle deltagerne.

Fastelavnstønden er mere end bare en leg. Det er en mulighed for at bringe børn sammen om en hyggelig tradition, der stimulerer deres fantasi og deltagerglæde. Det er disse øjeblikke, der bygger bro mellem generationer og holder de danske traditioner i live, år efter år.

Afslutningsvis er fastelavnstønden en utrolig vigtig og elskelig del af den danske fastelavnstradition, og med ovenstående tips kan du være sikker på, at din fastelavnstønde vil bringe masser af glæde og spænding til næste generations udklædte børn.

Ingen fastelavn uden en tønde, så lad os holde denne sjove og charmerende tradition i hævd, og måske kan vi alle sammen slå et slag for, at de gode gamle skikke bliver bevaret for fremtiden- ikke kun for børnenes skyld, men for os alle sammen.

Tidligere artikelGør ventetiden til juleaften nemmere for børnene
Næste artikelSnebowling for børn