Endnu en usædvanlig sommer med vekslende solskin og nedbør er overstået. Heldigvis lover det godt for efterårets svampejagt.
Det er dog ikke helt sikkert, hvad der skal til for, at en decideret svampesæson bliver god eller dårlig. En veksling mellem solskin og regn lover i hvert fald godt for den kommende sæson.
Der findes svampe i den danske natur året rundt. En god tommelfingerregel er, at fleste svampe kommer frem i månederne august-oktober. Nogle arter kommer tidligere frem og er kun i sæsonen forholdsvis kort, mens andre svampearter kan findes i en længere periode, faktisk helt frem til det begyndende frostvejr.
Et godt råd er at plukke sine svampe i tørvejr, regn gør nemlig svampene til en lidt slimet substans, der kan være svær at arbejde med.
Hvis man skal have det fulde udbytte af den kommende svampetur, så det vigtigt, at man stifter bekendtskab med svampene inden, at de bliver serveret til aftensmaden. Dette er især betydningsfuldt, fordi flere af de svampe, som findes i den danske natur, kan være giftige.
I denne artikel kommer du derfor til at stifte bekendtskab med, hvilke forskellige svampe, som findes i naturen, gode råd til en svampejagt og hvad der skal medbringes.
En svampejagt er en god aktivitet for store såvel som små. Her kan man let inddrage leg og læring i en god kombination.
Som nybegynder inden for svampejagten kan det være en god idé at rette fokusset på to til tre svampe-arter hvert efterår, så man lærer de forskellige svampe ordentligt at kende. Dette skyldes, at en spiselig svamp sagtens kan have mange lighedstræk med de uspiselige- og giftige svampe.
Der findes mange svampebøger, som beskriver hvordan spiselige- og uspiselige svampe skal håndteres. Retningslinjerne inden for håndteringen er især vigtige at følge. Oftest forekommer der forskellige regler i forhold til de mange svampearter, hvorfor man også er nødsaget til at kunne kende forskel på eksempelvis koralsvampe, skørhatte, rørhatte osv.
Det er altid en god ide, at tage en erfaren svampejæger med på de første mange svampejagter, så i lærer de forskellige svampe at kende, inden i begiver jer ud på svampejagt selv.
Udstyr til svampejagt.
Er man på svampejagt og plukker man svampe, bør man helst medbringe en kurv, en kniv og børste. Svampene lægges i kurven, de er faktisk “levende” organismer, som ånder. Lukker man svampene inde i en plastikpose, så kan de hurtigt risikere at rådne. Idet svampene bliver kvalt på mangel af ilt.
Svampekurv.
En svampekurv skal gerne være flettet, åben og luftig for svampene kan nemt blive smattede og lettere maste, hvis de transporteres i en lukket pose eller kurv.
En flettet svampekurv sikrer ikke kun, at luftfugtigheden er god, men skaber også muligheden for en lettere transport af svampe. Nogle af svampearterne som findes i naturen, kan være skrøbelige at plukke, transportere og bearbejde, så man skal generelt være forsigtig.
En svampekurv er en god mulighed for at opbevare svampene under den helt store svampejagt.
Kurv til svampe
- Håndflettet kurv.
- Ingen ru kanter, hvilket skaber et dynamisk udseende.
- Perfekt til svampejagt.
Denne svampekurv er flettet i kraftig pil, som understøtter stabiliteten i kurven.
Selvom kurven er flettet kraftigt, så har ilten lettere ved at trænge ind i kurven, hvilket gør den ideel for svampejagt.
Det er nemlig vigtigt, at svampene i kurven kan få ilt, så de ikke rådner under skovturen. Svampekurven har af disse grunde heller ikke et fastsat låg, som kan åbnes og lukkes. Muligheden for ilt skal nemlig være til stede.
Når man har plukket svampene, placeres de forsigtigt i kurven, så de ikke masser de andre indsamlede svampe.
Målene på svampekurven er: 34 x 25 x 13 cm.
Kniv til svampejagt.
En kniv kan let anvendes til at plukke med. Der findes flere knive, som er velegnet til plukning af svampe.
En god kniv til svampejagt er typisk kort, har et krumt blad, der kan være let at håndtere. Dette kan typisk være urteknive, foldeknive eller faktisk også skrælleknive.
Kniven bruges til at vippe svampen op med, for det er vigtigt at have hele roden med. Det er nemlig i roden, hvor man lettere kan konkludere, hvilken art svampen hører til.
Fordelen med en kniv er også, at den let kan skære det allernederste af svampens stok af, således, at det overskydende snavs og jord ikke kommer med ned i kurven.
Til trøfler skal en særlig kniv anvendes. Her er det vigtigt at købe det rette redskab, som kan anvendes til dette formål.
Børste til svampe.
Børsten er ligeledes et godt redskab, når man skal ud på den store svampejagt. En børste kan benyttes til at fjerne jord og rester af svampen.
Her børster man let og forsigtigt svampen, så planterester, jord, mudder og andet forsvinder fra svampen.
Vælg en børste, som er blød og relativ nem at håndtere. Undgå også så vidt som muligt at børste svampene med syntetiske børstehår. Det kan ødelægge svampene.
Tilberedning og sortering af svampe.
Til tilberedning af svampe anbefales det at købe bøger med opskrifter om svampe. I bøgerne er der en udførlig guide til, hvordan den enkelte svamp skal bearbejdes, så den kan serveres på den bedst tænkelige måde.
Det er dog vigtigt, at man inden tilberedning undersøger selve svampen. Her skal man sikre, at den ikke er rådden, dårlig eller indeholder spor af insekter.
Man kan let afgøre, om en svamp er ødelagt af insekter eller ej, ved at undersøge stokkens detaljer. For at undersøge stokken, skal man skære den nederste del over på langs.
Oftest, hvis svampen er angrebet af insekter, så vil det være insektlaver. De er kendetegnet, ved at være hvide og lange.
Forekommer der insekter i den pågældende svamp, så smid den ud. Påbegynd ikke en sorteringsproces, hvor man forsøger at skære noget fra. Det er ikke nødvendigt. Smid i stedet svampen i skraldespanden.
Rå svampe.
Det er ikke en god idé at spise svampe, der ikke har været tilberedt. Rå svampe eller kun lidt varmebehandlede kan i værste tilfælde give problematikker.
Det er derfor vigtigt at tilberede dem ordentligt, så bakterier, jord og skidt forsvinder fra svampene. Til tilberedningen kan det anbefales at anskaffe en kogebog om svampe. Oftest findes der en udførlig guide til, hvordan svampene skal tilberedes.
App til at genkende giftige svampe.
Flere af svampene i Danmark kan indeholde såkaldt svampegift. Betegnelsen dækker over de forskellige giftstoffer, der kan påvirke eller skade os negativt.
Svampene som indeholder de konkrete giftstoffer kaldes for giftsvampe, så vær gerne opmærksom på dette. Disse giftsvampe må ikke indtages, fordi man kan blive forgiftet.
For at undersøge om, hvilken svamp indeholder gift, kan man downloade “svampe-apps”, som er frit tilgængelig at hente.
Svampe-apps er et godt værktøj, når man bevæger sig i naturen, fordi den ganske nemt kan give et konkret svar på, hvilken svamp man arbejder med.
En god app er Svampeatlas. Du kan læse mere om den og downloade den herunder:
Find den på Google Play her: Android
Find den i App Store her: IPhone
Svampebog.
Det kan være en god ide at anskaffe sig en bog om svampe.
Bøger om svampe er et vigtigt redskab, når de forskellige svampearter skal genkendes. Her er typisk oplistet de forskellige svampe, som er spiselig og dem, der er uspiselige.
I flere af bøgerne indgår der helt sikkert en oversigt over de forskellige svampe, som kan være en behjælpelig guide til, hvordan svampene skal håndteres. For håndteringen af svampene kan være forskellig. Dette skyldes, at nogle af de plukkede svampe skal forberedes på forskellig vis, så det kan være vigtigt at undersøge, hvordan svampen skal plukkes, tilberedes og opbevares inden den serveres.
En god bog om svampe er Politikens Svampebog, som du kan læse mere om og købe ved at klikke på billedet herunder.
Giftsvampe.
Herunder får du et par eksempler på giftige svampe i Danmark.
Slørhat.
Denne svamp tilhører kategorien giftsvampe. Et kendetegn ved denne giftsvamp, er at svampens farve er brunlig, hvortil den besidder en slørhat. Det er vigtigt, at man ikke forveksler denne svamp med andre brunlige svampe. Idet indtaget af den giftige svamp kan skabe katastrofale følgere.
Fluesvampen.
Den velkendte rødlige fluesvamp er giftig.
Næsten hvert år er der nogen, som bliver forgiftet af Fluesvampen og dens slægtninge.
Nogle af fluesvampens slægtninge er velegnede andre spiselige svampe. Derfor skal man være opmærksom på, når man plukker svampene ude i naturen.
Du kan læse om flere giftige og spiselige svampe her:
Hvor finder man svampe?
Oftest finder man svampe, og navnlig de svampe som kan tilberedes og spises i skoven. Her har svampene nemlig de bedste forhold for at vokse.
De findes langs skovbunden, hvor de gerne opholder sig på lidt fugtige områder. Dette skal man være lidt opmærksom på. For nogle svampe kan være svære at spotte.
I privatejede skove må man ikke forlade stien, så vær gerne opmærksom på dette, når du er på svampejagt. Det for det meste nødvendigt at forlade stien, når de lettere fugtige områder, hvor svampene gror, skal findes.
Det er derfor bedst at anvende muligheden, for at bevæge sig ud i de statsejede skove, hvor det er tilladt at forlade veje og stier, når man skal på svampejagt.
De danske skove har Naturstyrelsen lavet en oversigt over. Inde på deres hjemmeside har styrelsen samlet de statsejede skove i en samlet oversigt. Her kan man undersøge, hvilken skov, som er nærmest én, hvor stor skoven er og hvor den befinder sig.
Link til Naturstyrelsen: Statsejede skove i Danmark.
Husk, at følge de regler, som den enkelte skov har opsat, når man færdes i naturen. Der er nemlig flere forskellige regler, som skal følges, når man befinder sig ude i den vilde natur.
Først og fremmest må man færdes på alle stier og åbne veje i et åbent landskab året rundt, hold dig gerne tæt til de markerede stier, som der sikkert er angivet. Det er altid en god idé at følge de vejledende skilte, som er blevet opsat i skoven. Her står typisk retningslinjerne for den enkelte skov.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde de omfattende regler, hvor man må færdes i naturen.
Se linket her: Færdsel i Danmarks skove.
Vi ønsker jer alle en god svampejagt.