Blindebuk

Blindebuk

Blindebuk er en populær ældre fangeleg, der efterhånden har en del år på bagen.

Der er gennem tiderne opstået flere forskellige versioner af denne sjove fangeleg. Vi vil fortælle om tre af disse versioner på denne side.

Almindelig Blindebuk

Før i begynder legen, er det en god ide at finde et godt område at lege i. Hvis i leger indenfor, er det bedst hvis i flytter så mange møbler som muligt. Ved at gøre dette kommer blindebukken ikke til skade, hvis han eller hun støder ind i noget.

Det samme gælder hvis i leger udenfor. Her er det en god ide at fjerne store sten, grene eller andet, så blindebukken ikke risikerer at falde over dem.

Det er også en god ide at afmærke et område, som deltagerne skal holde sig inden for under legen. Hvis deltagerne må løbe så langt de vil, bliver legen ret hurtigt kedelig, da bukken så aldrig fanger nogen.

Er blindebukken ved at forlade området eller er personen ved at gå ind i et møbel eller andet, skal de andre deltagere advare bukken ved f.eks at råbe “Pas på”

Sådan leger i:

Begynd med at finde en person der skal være buk. ( Den person der skal fange de andre)

Bukken får bundet et viskestykke eller andet klæde rundt om hovedet så det dækker øjnene.

Blindebukken skal nu snurres rundt et par gange og skal derefter forsøge at fange de andre deltagere i blinde.

Deltagerene der skal fanges, må gerne flytte sig rundt og sige lyde.

Når blindebukken fanger en af de andre, skal han eller hun gætte, hvem det er. Bliver der gættet forkert, skal blindebukken lede videre. Bliver der gættet rigtigt, skal denne deltager nu være blindebuk.

Blindebuk i kreds

Blindebuk i kreds er en omvendt version af den almindelige blindebuk.

Her er det ikke blindebukken, der skal have bind for øjnene. Denne gang er det de andre deltagerene, der ikke må kunne se noget. Dem kalder vi blindebukke fra nu af.

I denne version må der heller ikke siges lyde. Der skal være helt stille.

Sådan leger i:

Alle blindebukkene stiller sig i en rundkreds og holder i hånd med udstrakte arme. En enkelt deltager stiller sig i midten.

Personen i midten skal nu forsøge at slippe ud af rundkredsen uden at blive opdaget. Slipper man ud af rundkredsen, får man et point.

Bliver man fanget af en af blindebukkene, skal de nu skifte plads og personen, der fangede før, skal nu forsøge at slippe ud.

Legen slutter efter et aftalt tidspunkt, eller når en enkelt deltager har fået 10 point i alt.

Fri blindebuk

Fri blindebuk fungerer rigtigt godt, hvis i ikke har så meget plads at lege på. Den perfekte legeplads kunne være en lang gang eller en indkørsel til huset.

Lige som i Blindebuk i kreds, er det i Fri blindebuk alle deltagerne, der har bind for øjnene.

Sådan leger i:

I fri blindebuk skal en enkelt deltager forsøge at slippe forbi alle de andre deltagere, der alle har bind for øjnene.

Deltagerne med bind for øjnene stiller sig forskellige steder i gangen eller indkørslen. Den valgte person skal nu forsøge at slippe forbi alle blindebukkene uden at blive opdaget.

I denne version giver det også et point at slippe igennem uden at blive fanget.

I kan gøre legen lidt mere spændende, ved at alle blindebukke hver især får et skumsværd eller en sammenrullet avis, de må bruge til at vifte med i forsøg på at fange personen, der forsøger at slippe igennem.

Tidligere artikelHvor ligger de danske byer?
Næste artikelFlytte frøer