Hvad betyder de lyde min kanin siger?

kanin lyde

Min kanin siger mærkelige lyde. Hvad betyder de?

Alle børn elsker kaniner, og de er tit et af de første kæledyr som man får som barn. Har du været så heldig at få en kanin af mor eller far, har du sikkert også lagt mærke til, at de laver en masse lyde.

Hvis du læser videre i teksten på denne side, vil vi forsøge at gøre dig klogere på, hvad din kanin prøver at fortælle dig, når den “snakker” til dig.

Hvad er det for nogle lyde min kanin siger?

Kaniner har længe været betragtet som et stille kæledyr, og er ikke er kendt for at lave høje lyde, der generer naboerne. For det meste kommunikerer kaniner via deres kropssprog og med dæmpede lyde.

Hvis du tilbringer længere tid i selskab med kaniner, vil du hurtigt blive overrasket over det store udvalg af lyde, som kaniner har. Du vil også langsomt begynde at bemærke, at de forsøger at kommunikerer med dig ved brug af lyde.

Når du forsøger at forstå hvad din kanin siger, er det vigtigt du tager situationen med i din betragtning. En bestemt lyd behøver ikke altid at betyde det samme, og mange af kaninernes lyde ligger meget tæt op af hinanden, og kan nemt forveksles.

Glade kanin lyde:

 • Gnækken: Et lavt gnækken/klukken er en glad lyd. Det betyder at kaninen er tilfreds. Den gnækker som regel, hvis den er tilfreds med det den sidder, og er i gang med at spise. Det kan sammenlignes lidt med os mennesker, der siger “Mmm, det smager godt” når vi spiser,
 • Spinden: Når en kanin spinder, minder det meget om en kat der spinder, da det i begge tilfælde betyder glad og tilfreds. Dog spinder katte ved hjælp af halsen, mens kaniner laver lyden ved let at gnide deres tænder sammen.
 • Brummen: Brummen eller summen er et tegn på, at din kanin har lyst til at parre sig, og føler sig særdeles opstemt og lystig i øjeblikket.

Sure kanin lyde:

 • Knurren: Når en kanin knurrer er det tegn vrede, frygt, usikkerhed eller stress. Her skal du være ekstra varsom, da det meget tit bliver efterfulgt af et bid.
 • Prusten: Prusten/fnysen med næsen kommer som regel som en advarsel, inden kaninen begynder at knurre.
 • Hvæsen: Hvæsen betyder “Hold dig væk” Holder du ikke afstand, kan du risikere at blive bidt. Hvæsen kan også betyde at din kanin kan have problemer med at trække vejret. Overvej et besøg til dyrelægen, hvis det er konstant.
 • Grynten: Grynten betyder for det meste, at du kaninen ønsker at du lader den være. Den hygger sig lige med det den har gang i og gider have at du blander dig.
 • Klynken: Klynken kan både være godt og skidt. Det kan betyde at der er noget der går den på, men det kan også betyde at den simpelthen bare ønsker lidt opmærksomhed.
 • Stampen: Stampelyde betyder normalt, at kaninen er nervøs og bange. Det kan indikere, at kaninen hører en mærkelig lyd og mener, at et rovdyr er på vej. Denne opførsel er meget almindelig blandt vilde kaniner, der ønsker at informere andre kaniner om at der er fare på færde. Dette instinkt har de tamme kaniner stadigvæk.
 • Skærer tænder: Lyden af en kanin, der skærer tænder, er ikke til at tage fejl af. Hvis din kanin skærer tænder, har den mange smerter og har brug for lægehjælp.
 • Skrigen: Lyden af en skrigende kanin kan sende kuldegysninger ned af ryggen på enhver, og er altid et tegn på stærk smerte eller angst. For det første lyder det meget tæt på lyden af at skræmt barn. For det andet skriger kaniner kun, når et rovdyr jager dem, eller hvis de dør. Det er aldrig en falsk alarm, når en kanin skriger.
Tidligere artikelSpider Solitaire
Næste artikelRabarbergrød