Lav en sommerfuglehave

Lav en sommerfugle have

Hvis du mangler en udendørsaktivitet, hvor du kan hive børnene væk fra deres iPad og ud i den friske luft, er det at lave jeres egen sommerfuglehave en hyggelige aktivitet, hvor du og dine børn helt sikkert kan få en weekend eller to til at gå.

Børnene kan hjælpe med at klargøre sommerfuglehavens placering. De kan også hjælpe med at tage en tur til den lokale blomsterhandler eller planteskole og handle ind. Og når i kommer hjem, kan de hjælpe med at placere og grave blomsterne ned.

Udover en masse samvær med hinanden så giver det færdige resultat ikke kun en meget smukkere have. I får også muligheden for at nyde de flotteste sommerfugle, der flyver rundt og hygger sig.

Hvordan får i flere sommerfugle i haven?

De fleste voksne sommerfugle lever kun kort, men det betyder ikke, at i ikke skal have muligheden for at nyde disse smukke insekter fuldt ud, så længe de er i live.

Hvis i vil have en have fuld af flagrende sommerfugle som Nældens takvinge, Dagpåfugleøje, dværgblåfugl og mange flere af disse flotte insekter, skal i følge denne guide med tips til at tiltrække flere sommerfugle til haven.

En sommerfuglehave er nemlig mere end en bare blomsterbed. For at tiltrække sommerfugle til jeres have skal i tilbyde mere end bare pollen.

Plant blomster et solrigt sted.

Sommerfugl i blomst

Sommerfugle elsker sol. Hvis du på et tidspunkt har siddet og kigget på sommerfugle, ved du også, at de bruger det meste af deres tid på at baske rundt i solens stråler.

Sommerfugle er Koldblodede ( ectothermer ), hvilket betyder, at de ikke selv kan regulere deres kropstemperatur. I stedet er de afhængige af solen eller omgivelsernes temperatur for at varme deres kroppe.

Dette er især vigtigt på de køligere dage, fordi sommerfugle ikke kan flyve, når temperatureren ligger under ca. 13 grader.

Du kan derfor tit se en sommerfugl, der sidder på en sten eller et blad om morgenen, med udstrakte vinger og varmer dens flyvemuskler.

Sommerfuglens yndlingsblomster kræver også delvis eller fuld sol. Lav derfor jeres sommerfugleområde et sted i haven, der får 6 eller flere timers solskin hver dag.

Vær også opmærksom på sæsonændringerne. Et godt sommerfuglebed skal have masser af sol fra det tidlige forår til det sene efterår, ikke kun i sommermånederne.

Lav jeres sommerfuglebed et vindstille sted.

Vind er ikke sommerfuglens bedste ven. Når det blæser, bruger sommerfuglen alt for meget energi på at flyve og får ikke samlet det livsnødvendige nektar som den har brug for.

Har du en meget åben have, skal du tænke på, hvordan du kan give sommerfuglene beskyttelse mod vinden.

Prøv at placere jeres blomster og planter tæt på huset, bag et hegn, langs træer, buske eller planter der er højere end dit bed.

sommerfugl i sommerfuglehave

Plant blomster som sommerfugle elsker.

Hvis i vil tiltrække masser af sommerfugle til jeres sommerfuglehave er kodeordet nektar og masser af det. Sommerfugle har brug for nektarkilder i hele sommerfugle sæsonen.

Det er let at tilbyde nektar om sommeren, når de fleste blomster blomstrer, men det kræver lidt mere at tilbyde nektar i Marts og Oktober. Sørg derfor for at jeres sommerfuglebed også indeholder blomster, der blomster tidligt og sent på sommeren.

Blomster og planter som sommerfugle elsker.

Herunder finder i en liste med blomster og planter I bør forsøge at bruge i jeres nye sommerfuglebed. Det er de planter og blomster som de danske sommerfugle elsker mest.

AftenstjerneAsters
BaldrianBlodribs
DildFingerbøl
FloksFrugtræer
GyldenlakHavefredløs
HaveknopurHjulkrone
HonningurtHyacint
JudapengeKinapurløg
kæmpe margueritJulerose
KartebolleKodrive
KæmpejernurtMerian
LavendelMorgenfrue
PeberrodSlangeurt
StaticeSolhat
SommerfuglebuskStudenternellike
SyrenTidselkugle

Plant blomster i forskellig størrelse.

Sommerfugle er meget forskellige i forhold til størrelse og fødekilder. De store sommerfugle foretrækker store flade blomster, der giver dem et landingsområde i stor størrelse.

De små sommerfugle har en kortere “snabel” og vil ikke være i stand til at finde føde i de store blomster, hvor nektaren sidder dybt i blomsten. Det er derfor en god ide at plante både små og store blomster i dit sommerfuglebed.

Plant blomster i klynger.

Sommerfugle er temmelig nærsynede. På en afstand af 3 meter ser de rimeligt , men på afstande derover er deres verden meget sløret. De er til gengæld ret gode til at skelne mellem farver.

Plant derfor blomster af samme slags i klynger. Store områder i jeres sommerfuglehave med samme farve vil være lettere for en sommerfugl at se på afstand, og vil hjælpe den med at finde lige netop jeres blomsterbed.

Hold sommerfugle og fugle adskilt.

fugl der spiser sommerfugl


Folk, der elsker sommerfugle, elsker som regel også fugle i haven.

Selvom det er en god ting at oprette levesteder for både fugle og sommerfugle, skal du tænke over forholdet mellem rovdyr og bytte, da fugle spiser sommerfugle.

Hvis du placerer et fuglebad, eller et foderbræt til fugle, i nærheden eller lige midt i dit sommerfuglebed, tilbyder du nem foder for sultne fugle. Overvej at placere foderbrættet eller fuglebadet i et separat område i din have.

Tilbyd foder til sommerfuglelarver.

En ægte sommerfuglehave tilbyder ikke kun fødekilder til voksne sommerfugle. Hvis i vil have mange sommerfugle i jeres have år efter år, skal i sørge for ynglesteder for de voksne sommerfugle og fødekilder til sommerfuglelarver.

Nogle sommerfugle kan være ret kræsne i forhold til hvor de lægger deres æg. Det samme gælder larverne i forhold til føde. Du skal derfor også huske at dyrke planter til dette formål.

Planter til sommerfuglens æglægning og larver.

Herunder finder du en liste med gode planter og blomster til sommerfuglens æg og larver.

AgersennepAlmindelig kællingetand
BrændenælderBynke
EngkarseEvighedsblomst
FløjlsgræsGul kløver
HarekløverHeven
KatostKvik
KålplanterLucerne
Løgkarsepotentil
RajgræsRank vejsennep
RapgræsRundbælg
RødkløverØd svingel
SneglebælgStenkløver
StrandsennepTidsler
TørstVandkarse
Vrietorn
Sommerfugle der drikker af en mudderpøl i en sommerfuglehave

Lav en mudderpøl i dit sommerfuglebed.

Sommerfugle har brug for væske, men de kan ikke drikke direkte fra en sø eller et fuglebad. I stedet får de deres vand ved at optage fugt fra jorden.

Når sommerfuglen drikker vand fra mudderpytter, optager de ikke kun vigtige mineraler, som de selv har brug for, men de overfører også disse næringsstoffer til hunnerne gennem deres sædceller. Den perfekte sommerfuglehave skal derfor have en eller flere mudderpytter.

Grav en spand eller en balje ned i jorden og fyld den med jord. Sørg for at vande jorden hver dag med din haveslange eller vandkande. Hvis du bruger sprinkler eller selvvandingssystem i haven, kan dette også bruges dagligt til at lave en mudderpøl til dine sommerfugle.

Tilbyd skjul til overvintrende sommerfugle og larver

Vi har en tendens til at tænke på sommerfugle som sommerinsekter, men har du nogensinde undret dig over, hvor de bliver af om vinteren.

De fleste voksne sommerfugle lever ikke længere end et par uger, og er derfor døde længe inden at Hr Frost banker på døren. Men i Danmark har vi 3 overvintrende sommerfugle:

  • Nældens takvinge
  • Dagpåfugleøje
  • Citronsommerfugl

Disse 3 sommerfugle klarer vinteren ved at gå i en form for dvale og ved at gemme sig i hule træer, under bark eller indendørs, indtil varmen kommer tilbage

Så hvad kan du gøre i din sommerfuglehave for at tilbyde vinterly til sommerfuglen og larver i forskellige livsfaser:

  • Riv ikke alle efterårets nedfaldne blade sammen. Lad nogle bunker ligge til overvintrende larver.
  • Hav en bunke grene eller en stak fra efterårets hækklipning liggende vinteren over.
  • En brændestak udgør også fremragende husly til overvintrende sommerfugle.

Et lille tip: Hold jer fra de sommerfuglehuse man kan købe online og i butikker. Sommerfugle bruger dem sjældent, men det gør hvepse til gengæld.

Brug ikke sprøjtemidler i din have.

Dette burde være indlysende, ikke? Hvis du prøver at få flere sommerfugle i din have, skal du ikke bruge kemikalier eller andre stoffer, der dræber dem.

Sommerfuglelarver har brug for planter at leve af, så du bliver nødt til at være tolerant over for blade med huller eller endda planter, der i nogle tilfælde bliver spist helt.

Nogle larver vil endda spise de planter, du selv havde til hensigt at spise – Lær at dele. Plant nogle ekstra, så der er nok til både dig og larverne.

Hvis din have bliver så ramt af skadedyr, at du er nødt til at gribe ind, så prøv først de mindst giftige metoder til at komme dine skadedyr til livs. Lær om måder hvorpå du kan tiltrække gavnlige insekter til din have, og lad rovdyrene tage sig af skadedyrene.

Tidligere artikelBackgammon til at printe ud
Næste artikelTovtrækning for børn